#Çokayog

OKUMAK

Yüce Allah, Kuran-ı Kerim’de insanlığa ilk olarak “اِقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذ۪ي خَلَقَۚ / Yaratan rabbinin adıyla oku!” ayetini göndermiştir. Bu ayetten hareketle İslam peygamberinin de okumanın ve ilmin önemini vurgulayan pek çok hadisi  vardır. Ayrıca geçmişten günümüze önde gelen bilim ve din adamları hep okumayı tavsiye edegelmişlerdir.

Eğitim hayatının başlaması ile birlikte sular seller gibi geçen yılların ardından kendimizi elimizde diploma denilen mezun olduğumuzu gösterir kağıt ile buluruz. Genel olarak çok da zorlanmadan bu kağıdı alarak; ortaokul, lise, lisans… mezunu oluruz. Peki bunca yıllık eğitim hayatında kaç kitabı elden geçirip okudun desek cevabınız ne olurdu acaba? 

Liseden mezun olan bir kişi kişisel gelişimi için kaç adet ders dışı kitap okuyor. Yada lisans mezunu birisi hatta Yüksek Lisans yapan biri kişisel ve mesleki gelişimi için kaç adet kitap okuyor. Ödev yapmak yada sınav geçmek için ele alınan kitapları kenara bırakacak olursak kaç adet kitap okuduk diye kendimize sormak gerek. 

Üniversite mezunu olup meslek edinen kişiler yarın karşımıza öğretmen , hakim-savcı, asker-polis, doktor vs. olarak çıkmaktadır. Özellikle kendisinden eğitim alınan  öğretmenler kendilerini okuyarak ne kadar geliştirmektedir. Malum okuma hususunda dünya sıralamasında baya bir geriyiz. En azından öğretmenler olarak ne kadar kitap okunuyor. 

Eğitim hayatı boyunca ders kitapları dışında okumaya teşvikin  yapılaması  gerekmektedir. Gerekiyorsa ortaokulda okuma diye ders ihdas edilerek okul kütüphanelerinde bulunan kitaplar okutulmalıdır. Herkesin kişisel kütüphane kurması özendirilmelidir. 

Okumanın faydalarını tek tek saymaya gerek olmadığı kanaatindeyim. Zira bunu herkes bilir.   

Özellikle öğrencilere ve eğitim camiasındakilere boş zamanlarda ne yapıyorsun diye sorulunca çoğunlukla kitap okurum, müzik dinlerim, televizyon izlerim gibi yanıtlar alırız. Buradan da anlaşılacağı üzere kitap okuma zamanımız yok boş zaman meşgalesi olarak görülüyor kitap okumak. Günlük belli bir sayfa yada haftalık aylık belli bir kitap sayısı belirlenerek okuma zamanı yapılmalıdır. Ben bu yıl en az şu kadar kitap okumalıyım demeliyiz ve planlarımızı ona göre yapmalıyız. 

Okunan kitabın ne olduğu size kalmış sadece okumayı düşünün okuyun yeter. Kitap secimi tamamen size kalmış tavsiye de alabilirisiniz ama mutlaka okuyalım.

OKUYAN BİR BİREY OLMAK İÇİN OKUMAYI KITABI ERTELEMEYİN GEÇ KALMAYALIM.  HEMEN BIR KITAP ALIP OKUMA ALIŞKANLIĞI EDINMEYE CALIŞALIM.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s