#Çokayog

Senaryo

Yıllar önce Kahramanmaraş’ta düzenlenen bir sempozyuma katılmıştım. Sempozyumda ilgimi çeken bir söz vardı. Sempozyumun sloganı mahiyetinde kullanılmakta idi. Bu söz “Fatihler mi gerek Türk milletine
Valide Sultandır Kahramanmaraş” idi. Bu söz oldukça dikkatimi çekmişti. Biraz araştırınca sözün Hayati Vasfi TAŞYÜREK’in Kahramanmaraş şiirinden alıntı olduğunu gördüm. Bu bende ki Tarihi geçmişimize sahip çıkmamız gerektiği fikrini iyice pekiştirdi.

Türk tarihi öylesine olaylarla dolu ki bizim tarihimizde ki yaşanmışlıklar eğer Batılı ülkelerin elinde olsa binlerce film dizi çekilmiş olurdu. Üstelik bu filmlerde tarihimize leke çalmak değil olanı iyice göz önüne çıkarmak yada azda olsa abartmak mahiyetinde olurdu. Yeşilçam kuşağında Türk tarihine dair film ve dizilerin varlığından bahsedilse de tarihi gerçekliği pek yansıttığı düşünülemez. Çünkü kahraman olarak ortaya çıkan kişi yada kişilik Türkten ziyade Batılı bir şövalye gibi hareket etti görülmektedir. Günümüzde ki bazı dizi ve filmlerde de aynı yanlışlıklar devam etmektedir. Bu yaşanmış tarih Amerika da olsa Hollywood bunu allayıp pullayıp rekorlar kırar. Olmayan Rambo kahraman olup dünyayı kurtarırken bizim Sultan Süleyman (Batılılarca Muhteşem Süleyman, Büyük Süleyman olarak bilinirken biz Kanuni olarak biliriz ) 46 yılını zampara yapıp Harem dairesinde çıkmayan biri olarak senaryo edilmektedir. Oysa sadece Sultanin seferlere atının sırtında bizzat katılmıştır.

Bugünlerde ise internet dünyasında gezinirken Kazakistan yapımı bir animasyon dizi dikkatimi çekti. Dizi de Göktürk (Köktürk) Hakanlığının tarihi anlatılmakta olup Bilge Kağanın kardeşi ve Ordunun başında bulunan Kültekinin maceraları anlatılmaktadır.

Biz neden Türk sinema ve dizi sektörü olarak bu tur tarihi yapimlar çekmektense konusu ve derinliği olmayan birbirinin aynısı olan aldatma, ihtiras, para hirsi, mafya olan dizilerle filmlerle kendimizi kandırıp avutuyoruz. Türk kültür ve ahlak yapısına uymadığı gibi tarihinde de olmayan bir senaryolar zinciridir.

Şimdi hadi sayalım desek tarihi bilgisi kıt olan biri bile belki yüz tane film konusu sayar. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti öncesini kenara bırakacak olsak bile Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını savaşlarını anlatan ve toplumca da büyük kabul gören bir film dizi halen olmaması büyük bir ayıptır. Kaldı ki Hunlardan tutunda günümüze kadar belki onbinlerce ayrı temada film dizi konusu tarihimizin ta kendisinde vardır.

Son olarak Hayati Vasfi TAŞYÜREK’ın Kahramanmaraş şiirinden ki
Fatihler mi gerek Türk milletine Valide Sultandır Kahramanmaraş sözüne istinaden bende diyorum ki

Senaryo mu gerek Türk Film Sektörüne sonsuz bir ummandır Türk Tarihi

“Senaryo” için 4 yorum

  1. Geldi yine dizi sezonu, aynı serzenişler Bende de mevcut. İzlemeyerek protesto ediyorum ama bir benle olacak is değil. Ne güzel bir noktadan bakmışsınız konuya keşke dikkate alınsa.

    Beğen

Yorum bırakın