Savaşlara ve seferlere genel olarak bahar ortasında başlayıp kış soğuğu gelmeden bitmesi gerekirdi. Yıl 12 ay olunca insanlar genel olarak Nisan gibi başlayıp Kasım gibi bitmesi demekti. Bu demek değil ki kışın savaş yapılmadı yapılmaz. Fakat kışın yapılan sefer ve savaşlar hezimete duçar olmuştur. Genel olarakta düşman askeri değil doğa yani soğuk galibiyeti belirlemiştir. Napolyonun ve Hitlerin Moskova seferleri ve bizim tarihimizde de Sarıkamış buna en iyi örnektir. Tarih ders alınıp planlamada göz önünde bulundurulması gerekiyormuş.
Türkler anayurt Oryaasya ve devamında yeni yurt edindikleri batı asyada sefer ve savaş için belirttiğimiz takvim kapsamında hareket ederek pek çok şanlı zafere adını yazdırmıştır.
Orta-asya dönemi savaşlarımızı tam tarihleyemesekte tarihleme yaptığımız zaferler Ağustos ayında fazladır. Diğer aylarda da nice zaferler kahramanlıklar vardır ama bunlar tarihimizin adeta kilit noktalarıdır.
- 26 Ağustos 1071 Malazgird Zaferi
- 11 Ağustos 1473 Otlukbeli Zaferi
- 23 Ağustos 1514 Çaldıran Zaferi
- 24 Ağustos 1516 Mercidabık Zaferi
- 29 Ağustos 1521 Belgrad’ın Fethi
- 29 Ağustos 1526 Mohaç Zaferi
- 1 Ağustos 1571 Kıbrıs’ın Fethi
- 23 Ağustos 1921 Sakarya Meydan Savaşı’nın başlaması
- 26-30 Ağustos 1922 Büyük Taarruz

Zafer ayında ki başarılarımız ve nice diğer kahramanlıklarımız ozellikle yakın tarihimiz nesillere iyi aktarılmalıdır. Geçmişte ki uzak yılların zaferleri yenilgileri göz ardı edilmemeli fakat yakın tarımızın acısı hala kabuk tutmayan yara olduğundan daha fazla önem verilmelidir.
Hiç bir zafer veya yenilgi diğerinden önemli yada önemsiz değildir ama daha iyi kavrama açısından önemlidir.
Şanlı tarihimizin değerli lider ve kahramanlarını asla unutmamak adına iyi okumalar…..
*Bu yazı zafer ayının son günü olan 31 Ağustos tarihinde 30 ağustosa atfen saat 08.30’da yayınlanmıştır. *
İsmail FİRDEVSOĞLU