Denetleme mekanizması konulmuş olan kuralların uygulamasi için en temel şarttır. Denetleme mekanizması ne kadar işler olursa vatandaşın yada kurumların kuralları uyma oranı daha çok artar. Bu da daha düzenli bir toplum olma yolunda ileri taşır.
Üniversiteden bir arkadaşım ile benim çalıştığım yerde karşılaştık. Bana mutlaka bir gün benim kuruma da gel dedi. Yine hasbihal ederiz dedi. Arada hayli zaman geçmişti ki denk geldi. Arkadaşımın çalıştığı kurumun oralardayım. Bir uğramak istedim.
Kurumun girişinde güvenlik vardı. Selam verip müdür bey ile görüşecektim ben arkadaşıyım dedim. Bugün biraz yoğunluk var içeri çalışan dışında kimseyi almayın dediler dedi. Bende arkadaşı arayınca güvenliğe aradı. Güvenlik benimle ilgilendi ve arkadaşımın bürosunu tarif etti.
Arkadaşımın bürosuna ulaştım. Biraz değil baya yoğunluk vardı. Arkadaş ile biraz selam ettikten sonra. Hayırdır her zaman mi böylesiniz dedi. O da yok bugün denetleme var ondan dedim.
Denetleme böyle haberli olmaz ama bu nasıl bir denetleme dedim. Pandemi ve çevre denetlemesi dedi. Hemde kameralı yapılıyormuş. Biraz şaşırdım. Böyle denetleme mi olur dedim.
Arkadaşım bende ilk zamanlarımda şaşırmıştım ama böyle oluyor. Denetlemeden önce haber veriliyor. Bizde ona göre önlem alıyoruz dedi.
Kafamda binlerce deli soru nasıl olabilirdi böyle şeyler. Denetleme mekanizması denetlemeye geleceğini nasıl haber verirdi. Böyle olunca kağıt üzerinde herşey hatasız olur.

Denetleme mekanizmasının işi kural koyandan daha ağırdır. Konulan kural böyle istismar edilirse kuralsızlık kural halini alması olağan bir hal alır.
#Çokayif